joi, 28 mai 2009

06/05/09 - Atelier

Plimbarile urbane au fost, prin experienta "in situ", un mod de a întelege istoria orasului, de a privi problemele si potentiale sale actuale. Cu aceste evenimente este posibila de a implica nespecialisti în devenirea orasului. Dupa 3 plimbari, era important sa ne întelnim cu elevi pentru a discuta si pentru a explicita întrebarile care au aparut.

Am venit cu poze al locurile amplasate în zona unde am fost dar care nu mai existe acum: piata Unirii cu halele sale si parcul Izvor. Pornînd de acest material, am povestit despre istoria locurilor respective si despre proiectele urbane radicale din anii 80. Am explicat consecisele aspra locuritorilor si partea simbolica a unui proiect de arhitectura si de urbanism. Dupa, cu cladirile nou ca elevi au remarchat, am pus în evidenta situatia actuala de transitia cu schimbarile (idea de proprietatea privata) care s-au produs între communisnul si capitalismul. Prin exemple si dezbatere actuale (ex: Dâmbovita center, Cismigiu...), am remarchat ca interesele private poate sa cunduce la interventile violente asupra orasului.

Pentru a introduce continuarea proiectului, am prezintat câteva lucrare facute studentiilor în arhitectura care au lucrat pe potentialele al Bucurestiului. S-a explicat cum au realizat o imagine pentru a exprima potentialele a unor locuri. Fata de situatia actuala al capitaliei, le am constientizat pe faptul ca are de spus despre mediul lor de viata si ca ei poate sa fie actor unei schimbare.

Cu pozele facute în timpul plimbarii la Ferentari, fiercare elevi va exprima dorintele sale într-un loc pe care l-au ales. Vointa noastra este de a desvolta forta lor de propunere pentru a îmbunatati zona fierentari. Studenti în arhitectura le ajute în acest demers...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu